Com sona el paisatge?

Font: Observatori del Paisatge
26/07/2010

El paisatge es relaciona habitualment amb el sentit de la vista i és ben cert que aquest és el sentit a través del qual accedim més ràpidament al paisatge, a més de ser aquell que, almenys en la nostra cultura occidental, més representacions artístiques vinculades al paisatge ha generat. Ara bé, no es pot ignorar que l'oïda, l'olfacte, el gust o el tacte poden arribar a ser molt determinants a l'hora de percebre i viure un determinat paisatge.

Per això l'Observatori del Paisatge de Catalunya ha creat un dossier temàtic sobre paisatges sonors, ja que enten que el so d'un lloc configura la seva identitat i és una dimensió essencial del seu paisatge. El dossier digital 'Paisatges sonors', consultable en català, castellà, anglès i francès, vol apropar a la ciutadania el patrimoni sonor, sovint poc conegut i valorat.

El dossier recull, classifica i ordena la principal informació sobre arxius i mapes de sons, així com altres projectes de paisatges sonors de Catalunya, l'Estat espanyol i la resta del món, però només aquells que es troben disponibles a Internet (incloses les institucions, entitats i grups d'investigació). Neix amb la voluntat d'esdevenir un espai de referència sobre aquesta temàtica per a persones especialitzades i per al públic en general.

El dossier 'Paisatges sonors', que anirà creixent i actualitzant-se periòdicament, és el quart que publica a Internet l'Observatori del Paisatge, després del dedicat als paisatges de la pedra seca, als arbres monumentals i singulars i als jardins.

Podeu accedir al dossier aquí

La imatge de portada correspon al projecte Sons de Patum, present també al dossier.

 

 

Relacionats

Article

L'aprofitament tèrmic de l'energia solar consisteix en captar la radiació solar per augmentar la temperatura d'un fluid, generalment aigua, que s'acumula a aquesta temperatura fins que es necessita. 

Article

Per salut, perquè el planeta ho necessita i perquè cal actuar davant l’emergència climàtica, l’1 de gener de 2020 entrarà en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) permanent. Aquesta mesura limitarà la circulació dels vehicles més contaminants, reduirà un 15% les emissions de NO2 i millorarà la qualitat de l’aire. L’any 2018 la contaminació va provocar la mort de 351 persones a la ciutat.

Article

Expoelectric és l'esdeveniment més important de vehicles elèctrics i energies renovables del sud d'Europa. Durant el cap de setmana del 2 i 3 de novembre va celebrar la seva 9a edició a l'Arc de Triomf de Barcelona.

Butlletí