Com sona el paisatge?

Font: Observatori del Paisatge
26/07/2010

El paisatge es relaciona habitualment amb el sentit de la vista i és ben cert que aquest és el sentit a través del qual accedim més ràpidament al paisatge, a més de ser aquell que, almenys en la nostra cultura occidental, més representacions artístiques vinculades al paisatge ha generat. Ara bé, no es pot ignorar que l'oïda, l'olfacte, el gust o el tacte poden arribar a ser molt determinants a l'hora de percebre i viure un determinat paisatge.

Per això l'Observatori del Paisatge de Catalunya ha creat un dossier temàtic sobre paisatges sonors, ja que enten que el so d'un lloc configura la seva identitat i és una dimensió essencial del seu paisatge. El dossier digital 'Paisatges sonors', consultable en català, castellà, anglès i francès, vol apropar a la ciutadania el patrimoni sonor, sovint poc conegut i valorat.

El dossier recull, classifica i ordena la principal informació sobre arxius i mapes de sons, així com altres projectes de paisatges sonors de Catalunya, l'Estat espanyol i la resta del món, però només aquells que es troben disponibles a Internet (incloses les institucions, entitats i grups d'investigació). Neix amb la voluntat d'esdevenir un espai de referència sobre aquesta temàtica per a persones especialitzades i per al públic en general.

El dossier 'Paisatges sonors', que anirà creixent i actualitzant-se periòdicament, és el quart que publica a Internet l'Observatori del Paisatge, després del dedicat als paisatges de la pedra seca, als arbres monumentals i singulars i als jardins.

Podeu accedir al dossier aquí

La imatge de portada correspon al projecte Sons de Patum, present també al dossier.

 

 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona, a través de l’Oficina de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari, ha dissenyat un informe interactiu per a les dades recollides per l’operatiu de la campanya del Pla de Vigilància contra incendis forestals PVI 2020. L’objectiu és millorar i facilitar l’accés a les dades a tots els usuaris, per la qual cosa s’ha elaborat aquesta guia d´ús.

Article

Mou-te pels diferents espais de la ciutat i descobreix informació sobre microdecisions que poden ajudar-te a assolir el Residu Zero en aquest nou viatge.

Article

El lema vol expressar la voluntat d'arribar a la neutralitat en emissions de carboni al 2050, i també s'incidirà en la importància de l'accessibilitat en els transports.

Butlletí