Com afectarà el canvi climàtic a la salut infantil?

Els propers 11 i 12 de novembre se celebraran al Cosmocaixa les II Jornades de la Fundació Roger Torné:"Canvi climàtic i salut infantil"
Sostenible.cat
02/11/2010

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), "el canvi climàtic constitueix una nova i important amenaça per a la salut i modifica la forma en què hem considerat la protecció de les poblacions vulnerables". Tanmateix, aquesta és una realitat bastant desconeguda, atès que el canvi climàtic es percep gairebé en tots els àmbits de la societat com quelcom que afecta el medi, però no com un fet que té una influència important sobre la nostra salut.

La Fundació Roger Torné, dedicada a la difusió i sensibilització de l'impacte que tenen els factors ambientals en la salut dels infants, porta a Barcelona els millors especialistes en aquest àmbit per reflexionar sobre  la influència que tindrà el canvi climàtic en la salut dels més vulnerables, els nens. Ho fa amb la celebració, els propers 11 i 12 de novembre, de les jornades: "Canvi climàtic i salut infantil".

Amb la celebració d'aquestes jornades, comissariades pel socioecòleg Ramon Folch, la Fundació pretén aportar una mirada pluridisciplinària, basada en una actitud reflexiva i recolzada en els resultats de múltiples investigacions dutes a terme a tot el món, sobre l'efecte del canvi climàtic en la salut de les persones, en especial en la de la infància. L'objectiu primer és traslladar aquesta informació al col·lectiu dels professionals sanitaris, atès el lloc que ocupen en la societat, és decisiu per tal que les famílies prenguin consciència de la necessitat de protegir la salut infantil de la incidència dels factors ambientals. De fet, per a aquestes jornades, s'ha tramitat l'acreditació oficial del Consell Català de Formació Continuada de les Professions Sanitàries (CCFCPS).

Cal destacar que la direcció científica de les Jornades ha recaigut en el Dr. Jordi Sunyer, codirector i investigador del CREAL (Centre d'Investigació en Epidemiologia Ambiental) i director del Projecte INMA, amb el qual col·labora la Fundació Roger Torné. A més, és important posar de manifest que les jonades compten amb la participació d'investigadors amb un prestigiós currículum internacional. Aquests professionals abordaran la realitat del canvi climàtic i la seva relació amb la salut a partir d'estudis realitzats a diferents zones del món (Catalunya, països tropicals i països de clima temperat), a més de reflexionar sobre el que suposa el canvi climàtic per a la salut humana i presentar conclusions d'investigacions sobre el tema dutes a terme a Catalunya. Destaca, en aquest sentit, la participació del Dr. Aaron Bernstein, director del curs Human Health and Global Environmental Change de la Harvard School of Public Health i de la Harvard Medical School, en una sessió oberta al públic en general que tindrà lloc l'11 de novembre a les 19:00.

Els profesionals que participen asseguren el rigor d'aquestes jornades, així com el fet que aquestes s'abordin des de diferents òptiques (mèdica, científica, socioecològica...), amb una actitud oberta i pluridisciplinària per posar en contacte els professionals sanitaris i totes les persones interessades, i amb una visió global sobre la relació existent entre el canvi climàtic i la salut infantil, de la mà d'experts investigadors.

Més informació:
Les persones interessades en assistir a aquestes jornades trobaran tota la informació a la pàgina web de la Fundació.
La inscripció a les Jornades és gratuïta. Només cal omplir el formulari d'inscripció. Places limitades.

Relacionats

Article

Es tracta d'un format que ja s'està estenent fa temps en diferents ciutats europees, i que suposa una alternativa poc invasiva i molesta per a la resta d'usuaris ja que aprofita una infraestructura ja aixecada, i requereix molt poca obra. A més permet posar en marxa una xarxa que afavoreix a aquells usuaris que no tinguin plaça de garatge. Una cosa que ajuda a popularitzar més els cotxes elèctrics.

Article

El projecte Life Libernitrate, impulsat per l'àrea de Projectes Europeus, té com a objectiu sensibilitzar als municipis sobre esta problemàtica i ajudar els ajuntaments a combatre-la. La tercera jornada del projecte ha estat destinada als alcaldes i alcadesas de les comarques de la Plana de Utiel-Requena, la Hoya de Buñol i el Valle de Ayora-Cofrentes.

Article

  El Parc del Garraf és un dels escenaris triats per dur a terme el Programa de conservació d’aquest animal

Butlletí