“Caretta a la Vista” un projecte per protegir la tortuga babaua a les costes del Mediterrani Occidental

Una web, materials divulgatius, una exposició itinerant i l’organització de xerrades són els principals eixos del projecte
18/07/2016 - 12:53

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha posat en marxa el projecte “Caretta a la Vista”, per donar a conèixer la tortuga babaua al ciutadà en general, i donar-li eines per actuar correctament en cas de trobar-se amb una tortuga marina nidificant, amb tortugues petites sortint del niu o amb un rastre de tortuga. El projecte de divulgació científica ha sorgit arran de la presència creixent a les platges catalanes de femelles nidificants d’aquesta espècie, i de la necessitat de gestionar aquestes nidificacions. Els darrers dos estius es van produir casos en què algunes tortugues no van poder completar la posta dels ous perquè els turistes presents a la platja les van manipular, voltejar i en van fer fotografies.

 

Caretta a la Vista està finançat per la FECYT i la UVic-UCC, i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i de l’Asociación Herpetológica Española. El projecte s’articula a través de diverses tipologies d’activitats: una pàgina web amb informació detallada dels seus objectius i activitats i de les característiques de la tortuga babaua, la creació de materials divulgatius per difondre entre la població i les escoles, l’elaboració d’una exposició itinerant i la organització de xerrades entre perfils de ciutadans susceptibles de trobar-se amb una tortuga marina a platja (personal de quiosquets i operaris de neteja de platges, tècnics de medi ambient dels ajuntaments, etc.).

La tortuga babaua és una espècie amenaçada catalogada a nivell mundial com a vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (IUCN) que al Mediterrani ha nidificat tradicionalment a països orientals com ara Turquia, Xipre o Grècia. No obstant això, els últims anys s’han detectat postes i intents de postes al Mediterrani occidental, especialment a les costes andaluses, valencianes, balears i catalanes però també al sud de França i a Itàlia.

Fins l’any 2011 els esdeveniments de nidificació detectats eren molt esporàdics, però sobretot a partir de l’estiu de 2014 i 2015 s’ha detectat una tendència a l’augment de l’activitat. Durant aquest 2016 ja s’han localitzat dues tortugues marines, una a Catalunya i l’altra a València. L’increment de la presència d’aquesta espècie a platges plenes de turistes fa necessari promoure que la població, tant local com turistes, sàpiga com actuar davant una potencial nidificació, per contribuir d’aquesta manera a la conservació de l’espècie.  

 

 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Barcelona, Parcs i Jardins i Cossetània Edicions han publicat la ‘Guia de flora urbana de Barcelona’, de Pere Barnola i Josep M. Panareda, que exposa una mostra de les més de mil espècies vegetals que tenim a la ciutat, i la ‘Guia de fauna urbana de Barcelona’, de Sergi Garcia, un recull de la fauna més representativa i, en molts casos, desconeguda de Barcelona. Les dues amb il·lustracions de Martí Franch.

Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges és un equipament d’educació ambiental que divulga i conserva els valors dels ecosistemes marins.

Butlletí