“Caretta a la Vista” un projecte per protegir la tortuga babaua a les costes del Mediterrani Occidental

Una web, materials divulgatius, una exposició itinerant i l’organització de xerrades són els principals eixos del projecte
18/07/2016 - 12:53

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha posat en marxa el projecte “Caretta a la Vista”, per donar a conèixer la tortuga babaua al ciutadà en general, i donar-li eines per actuar correctament en cas de trobar-se amb una tortuga marina nidificant, amb tortugues petites sortint del niu o amb un rastre de tortuga. El projecte de divulgació científica ha sorgit arran de la presència creixent a les platges catalanes de femelles nidificants d’aquesta espècie, i de la necessitat de gestionar aquestes nidificacions. Els darrers dos estius es van produir casos en què algunes tortugues no van poder completar la posta dels ous perquè els turistes presents a la platja les van manipular, voltejar i en van fer fotografies.

 

Caretta a la Vista està finançat per la FECYT i la UVic-UCC, i compta amb el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i de l’Asociación Herpetológica Española. El projecte s’articula a través de diverses tipologies d’activitats: una pàgina web amb informació detallada dels seus objectius i activitats i de les característiques de la tortuga babaua, la creació de materials divulgatius per difondre entre la població i les escoles, l’elaboració d’una exposició itinerant i la organització de xerrades entre perfils de ciutadans susceptibles de trobar-se amb una tortuga marina a platja (personal de quiosquets i operaris de neteja de platges, tècnics de medi ambient dels ajuntaments, etc.).

La tortuga babaua és una espècie amenaçada catalogada a nivell mundial com a vulnerable per la Unió Internacional per la Conservació de la Naturalesa (IUCN) que al Mediterrani ha nidificat tradicionalment a països orientals com ara Turquia, Xipre o Grècia. No obstant això, els últims anys s’han detectat postes i intents de postes al Mediterrani occidental, especialment a les costes andaluses, valencianes, balears i catalanes però també al sud de França i a Itàlia.

Fins l’any 2011 els esdeveniments de nidificació detectats eren molt esporàdics, però sobretot a partir de l’estiu de 2014 i 2015 s’ha detectat una tendència a l’augment de l’activitat. Durant aquest 2016 ja s’han localitzat dues tortugues marines, una a Catalunya i l’altra a València. L’increment de la presència d’aquesta espècie a platges plenes de turistes fa necessari promoure que la població, tant local com turistes, sàpiga com actuar davant una potencial nidificació, per contribuir d’aquesta manera a la conservació de l’espècie.  

 

 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Article

Emboscades. Dones i bosc és una proposta expositiva pretén visibilitzar el paper de les dones en la gestió dels boscos del nostre país.

Butlletí