«Cançons per la biodiversitat»

25/11/2021 - 10:30

El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el grup musical Xiula presenten un disc amb cinc cançons per promoure la preservació de la biodiversitat entre els més petits.  «Cançons per la biodiversitat» és un disc que neix de la col·laboració entre el Museu de Ciències Naturals  i el grup Xiula i que va néixer en plena pandèmia. Té per objectius apropar els més petits al nostre entorn natural i transmetre’ls la importància de preservar-lo, així com donar a conèixer la tasca del grup de recerca BiBIO.

 

L’equilibri com a eix vertebrador

Malgrat que no hi ha cap cançó que ho especifiqui clarament, la base de tot el disc és l’equilibri. Els sistemes naturals normalment tendeixen a l’equilibri: quan falta una peça una altra l’ha de substituir per tal que tot l’engranatge funcioni correctament. La gran diversitat d’éssers fomenta que els ecosistemes estiguin vius i tot actuï com un de sol malgrat ser molt diferents.

El disc explica la història del grup de recerca BiBIO, també creat a poc a poc amb persones molt diferents que han buscat l’equilibri entre la recerca, l’educació, la sensibilització i els diferents àmbits d’expertesa. La cinquena cançó, dedicada a la biodiversitat, mostra la necessitat de fer xarxa per tenir dades dels diferents grups faunístics.

 

La Xarxa del BiBIO

Des de finals dels anys noranta el Museu de Ciències Naturals de Granollers ha anat fent passos per consolidar un equip d’investigació centrat en aportar dades de diferents grups faunístics catalans. En aquest sentit, es va crear el Grup de Recerca dedicat a la biodiversitat i la bioindicació (BiBIO) que es basa en el seguiment de papallones, petits mamífers, amfibis, rèptils i ratpenats.

El BiBIO compta amb una xarxa de seguiment de professionals i voluntaris que s’ha fet imprescindible per dur a terme les tasques marcades per l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya de la Generalitat i les de l’Estratègia de Conservació de la Biodiversitat de la Diputació de Barcelona. 

 

La sintonia amb els Xiula

El grup Xiula no només és un grup musical, també fan una aposta ferma de creació d’espais per educar els infants sobre temàtiques tan importants com el respecte pels altres i la diversitat. En aquest sentit, el Museu de Ciències Naturals de Granollers va veure en el grup una oportunitat per mirar d’apropar els infants a una natura que cada cop veuen més externa a ells, com si no en formessin part.

Els cinc videoclips creats pels Xiula representen la perfecta harmonia entre investigadors, músics i infants, sempre amb el rerefons de la fauna salvatge i la biodiversitat.

 

 

La ciència ciutadana darrere de tot

Després de dècades on la recerca en el camp de la zoologia ha estat dirigida i encapsulada amb investigacions inaccessibles per la major part de la ciutadania, les noves generacions d’investigadores estan consolidant projectes de seguiment basats en xarxes de voluntaris que són la clau de l’èxit d’aquest equip i de la conservació de la natura del país.

Així, tal com indica el darrer informe de l’Estat de la Natura a Catalunya 2020 (link is external), tenir una xarxa de voluntaris és clau per l’estratègia ESNATURA (link is external) per intentar tenir eines de gestió per conservar la natura i frenar la pèrdua de Biodiversitat.

La campanya, que va dirigida a escolars i famílies, i també vol reforçar les xarxes de seguiment de recerca del BiBIO, ha rebut el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la Diputació de Barcelona.

Actualment el Museu de Ciències Naturals de Granollers rep el suport de la Generalitat de Catalunya i de la Diputació de Barcelona a través de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.


 

Relacionats

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Article

El Centre d’Estudis del Mar de Sitges és un equipament d’educació ambiental que divulga i conserva els valors dels ecosistemes marins.

Article

La Diputació de Barcelona ha presentat el mapa amb el grau de vulnerabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, que mostra que el 29% veuran agreujats de forma significativa la mortalitat per estrès hídric entre els anys 2040 i 2050.​

Butlletí