Banyoles asfalta un carrer reutilitzant plàstics de rebuig

03/10/2021 - 18:43

En les tasques d’asfaltatge que s’executen s’han utilitzat 555 quilos de plàstics de rebuig que s’han incorporat a la mescla asfàltica de 185 tones de quitrà que s’han utilitzat per asfaltar el Passeig Dalmau en tot el tram de 1.580 metres quadrats.  La utilització del plàstic reciclat suposa una reducció de 860 quilos de CO2 emesos. 

Banyoles ha asfaltat aquest 21 de setembre un carrer reutilitzant plàstics de rebuig que ja no es poden reciclar i que acabarien a l’abocador. Es tracta d’una iniciativa pionera a l’Estat impulsada per l’empresa banyolina AMSA i els treballs s’estan portant a terme al Passeig Dalmau. 

Concretament, en les tasques d’asfaltatge que s’executen s’han utilitzat 555 quilos de plàstics de rebuig que s’han incorporat a la mescla asfàltica de 185 tones de quitrà que s’han utilitzat per asfaltar el Passeig Dalmau en tot el tram de 1.580 metres quadrats. Fins al moment, els plàstics que ja han esgotat la seva vida útil, no es podien reciclar i només es podien destinar a l’abocador o a la incineració. La utilització del plàstic reciclat suposa una reducció de 860 quilos de CO2 emesos. 

L’asfaltatge que s’està fent avui va a càrrec d’AMSA, empresa de producció asfàltica amb més d’un segle d’història a Banyoles. AMSA ha desenvolupat una solució, juntament amb l’empresa britànica MacRebur, pionera en el desenvolupament de tècniques de reutilització de plàstics de rebuig per incorporar-los, una vegada processats, com a additiu a les mescles asfàltiques. Els plàstics que s’utilitzen provenen de la recollida selectiva del territori que s’haurien destinat a l’abocador, es fonen i s’incorporen a la mescla asfàltica per pavimentar carrers. 

Lluís Agustí, conseller delegat d’AMSA, ha remarcat: “estem convençuts que la millora mediambiental pot aconseguir-se a través de la reutilització i el reciclatge o amb la valorització dels residus generats al territori, especialment dels plàstics”. Lluís Agustí ha afegit: “reutilitzant plàstics de rebuig per a l’asfaltatge s’aconsegueix un triple objectiu: consumir de forma selectiva una part del plàstic destinat a l’abocador, reduir la petjada de carboni i l’emissió de gasos d’efecte hivernacle i reduir el consum de recursos naturals limitats en el sector de la construcció”.

Per la seva banda, el regidor de Via Pública de l’Ajuntament de Banyoles, Lluís Costabella, ha destacat : “el compromís de Banyoles en projectes com aquest que impulsen un nou sistema de producció d’asfaltats més sostenibles, minimitzant l’ús dels recursos naturals i donant vida als recursos plàstics”.


 

Municipis: 
Pla de l'EstanyBanyoles

Relacionats

Article

L’Ajuntament de Mollet participa en el projecte que articularà una xarxa d’Open Labs en el territori, que pretenen ser la matriu a partir de la qual comença la transformació cap a un ecosistema sostenible de recerca i innovació. Hi participen l’Ajuntament de Mollet del Vallès de Cerdanyola del Vallès, la Universitat Autònoma de Barcelona, ESADE, EURECAT, el Parc de Recerca UAB amb el suport d’Àmbit B30.

Article

Diversos ajuntaments han començat a lliurar bolquers reutilitzables com a xec nadó als nens i nenes nou nats als seus municipis.

Article

La iniciativa, a més, permet abaratir la tornada a l’escola un 85% a les famílies. A la nostra ciutat hi participen més del 80% dels centres educatius de primària, secundària i ensenyaments postobligatoris.

Butlletí