‘Atles del mar’: crònica de les amenaces als ecosistemes marins de tot el planeta

Font: Mon Planeta

20/07/2020 - 10:00
Gorgònia vermella, una de les més habituals del Mediterrani | PARENT GÉRI

Gorgònia vermella, una de les més habituals del Mediterrani | PARENT GÉRI

El nou volum és la primera edició en català de l’obra original Ocean Atlas, escrita en anglès per més d’una vintena d’especialistes vinculats a la Universitat de Kiel

«Més enllà de temences i incerteses, com les que ara estem vivint, el mar continuarà sent-hi, i de la seva salut en dependrà el futur de la humanitat», explica el catedràtic Miquel Canals, cap del Grup de Recerca Consolidat de Geociències Marines de la UB, que ha traduït al català el llibre Atles del mar. Fets i dades sobre les amenaces als ecosistemes marins, publicat en format digital per Edicions de la Universitat de Barcelona. El nou volum és la primera edició en català de l’obra original Ocean Atlas, escrita en anglès per més d’una vintena d’especialistes vinculats a la Universitat de Kiel (Alemanya), i publicada el 2017 amb el suport de la Fundació Heinrich Böll Schleswig-Holstein, la Fundació Heinrich Böll i el clúster d’excel·lència The Future Ocean de la Universitat de Kiel.

Els ecosistemes marins —els més remots i desconeguts del planeta— acullen una gran biodiversitat de la qual tot just se’n coneix un petita part. A més de ser font de recursos naturals explotats des de fa segles, el mar té un paper determinant en la producció primària global, els cicles de nutrients i la regulació del clima a la Terra, entre altres processos essencials per a la vida. No obstant això, l’espai oceànic és un escenari amb un futur ple d’incerteses per l’impacte de les activitats humanes relacionades amb el trànsit marítim, la instal·lació d’infraestructures, l’explotació de recursos, l’abocament de residus, i les activitats educatives i culturals. L’Atles del mar recull informació rigorosa i actualitzada sobre els perills que amenacen el mar a causa de l’activitat humana. El volum exposa els efectes devastadors de la sobreexplotació dels oceans i vol conscienciar el públic d’una realitat que és cada cop més alarmant: la degradació progressiva dels ecosistemes marins arreu del planeta.

El litoral a l'alçada de Sant Adrià de Besòs | AMB

La nova obra digital està pensada com una eina de consulta per obtenir àgilment dades actualitzades i rigoroses sobre aspectes essencials de la relació entre l’ésser humà i el mar. La informació es desplega amb textos breus i entenedors, i s’il·lustra amb mapes i figures sintètiques o representatives de casos concrets. L’Atles també ens recorda que tots som responsables, d’una manera o altra, del deteriorament de mars i oceans, com també ho som de la seva salvaguarda i, fins on sigui possible, de la seva recuperació com a ecosistema natural. L’Atles del mar pertany a la col·lecció Catàlisi, iniciada el 2007 per Edicions UB i dirigida pel professor David Bueno, de la Facultat de Biologia de la UB. Amb més d’una trentena de títols publicats, la col·lecció té l’objectiu de fomentar l’accés a la cultura científica i la transferència del coneixement d’un públic ampli, amb volums il·lustrats i un format propi de la divulgació, tot posant a l’abast dels lectors la recerca que es duu a terme en l’àmbit universitari.


 

Categories: 

Relacionats

Article

El Museu de Ciències Naturals de Granollers obre una nova plataforma lirons.org per al seguiment i estudi del liró gris (Glis glis). Formada per una combinació entre investigadors professionals i persones voluntàries, té l'objectiu principal de recollir dades suficients sobre aquesta espècie i veure així la seva resposta als canvis del clima i del paisatge. El programa de seguiment del liró gris compta amb una trentena d'estacions a Catalunya algunes d'elles situades al Parc del Montnegre i el Corredor, al Parc Natural del Montseny i a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, on compten amb el suport principal de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Article
El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona difon una sèrie de vuit protocols de gestió de la flora exòtica invasora

Les invasions biològiques representen la segona causa més important de pèrdua de biodiversitat després dels canvis d'usos del sòl i de la destrucció d'hàbitats, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UCIN). Però, quines són les principals espècies exòtiques invasores que s'estableixen a les comarques gironines amb oportunitats reals de ser gestionades? Com cal actuar perquè el seu impacte no afecti les espècies autòctones, sense desplaçar-les ni produir canvis substancials en la composició dels hàbitats? El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona treballa des de fa temps per respondre aquestes preguntes i ara presenta una sèrie de vuit protocols de gestió de la flora exòtica invasora.

Article

Aquest mapa en línia que recull la flora i la fauna urbanes és una eina oberta a tothom per conèixer la biodiversitat de la ciutat, gaudir-ne i protegir-la. S’ha actualitzat i recull prop de 1.500 espècies d’arbres i plantes i 532 d’animals.

Butlletí