Acord per a l’impuls i millora de l’espai agrari de les Cinc Sénies-Mata-Valldeix, a Mataró

28/06/2021 - 11:11

L’Ajuntament de Mataró i l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix signen un conveni per treballar plegats en un Pla Estratègic de Desenvolupament de l’Espai Agrari que permeti la preservació, millora i desenvolupament de les 750 hectàrees de terreny potencialment cultivable del municipi. L’acord deriva també del consens polític rubricat el passat novembre en una Declaració institucional.

L’Ajuntament de Mataró i l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix signen un conveni per treballar plegats en un Pla Estratègic de Desenvolupament de l’Espai Agrari que permeti la preservació, millora i desenvolupament de les 750 hectàrees de terreny potencialment cultivable del municipi. L’acord deriva també del consens polític rubricat el passat novembre en una Declaració institucional.

Les Cinc Sénies-Mata-Valldeix és l’espai costaner no urbanitzat més extens de tota la regió metropolitana des de Barcelona fins al riu Tordera. Format per unes 1.200 hectàrees –prop de 750 de les quals són agrícoles i 458 forestals– és a més l’únic gran espai agrari del Maresme que comunica la zona muntanyosa amb la marítima.

Malgrat la realitat urbana i la realitat agrària no sempre han anat de la mà, durant la darrera dècada  l’Ajuntament ha realitzat accions de foment i protecció de l’espai agrari i forestal: creació de la Unitat de Gestió Agrícola i Forestal i de la regidoria específica de Verd Urbà, Espai Agrari i Forestal; elaboració d’un inventari de terres no cultivades i impuls a processos d’intermediació; actuacions de lluita contra la plaga forestal de l’escarabat Tomicus; gestió dels boscos de titularitat pública; recolzament al voluntariat ambiental; elaboració d’una diagnosi del sector agrari de Mataró, o campanyes de promoció de productes de proximitat “Collits a Casa”.

Al juliol de 2019 l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix va presentar una Carta per a la preservació, la millora, el desenvolupament i la gestió de l’espai agrari, proposant línies d’actuació coordinades entre les institucions i els agents del territori que incideixen en el seu desenvolupament estratègic. Com a resposta, des de l’Ajuntament es va impulsar una Declaració institucional consensuada per tots els grups municipals i que la Junta de Portaveus va aprovar per unanimitat el passat 2 de novembre.

Per desenvolupar els objectius previstos, la Declaració proposava entre altres punts signar un conveni amb l’Associació Agrària, i així treballar i prendre decisions de manera oberta i col·laborativa.

El conveni ha estat oficialitzat avui per l’alcalde, David Bote, i el president de l’Associació Agrària Cinc Sénies-Mata-Valldeix, Jaume Pera, amb la participació també del regidor de Verd urbà i l’Espai Agrari i Forestal, José Antonio Ricis. Suposarà la constitució de la Taula de l’Espai Agrari com a lloc de trobada, treball i coordinació d’ambdues parts on es debatrà i donarà forma al Pla Estratègic de Desenvolupament de l’Espai Agrari (PEGEA). Serà també en aquest òrgan de gestió on es proposaran els plans d’actuació anuals, es farà el seguiment del Pla Estratègic i es tractaran tota mena de temes vinculats amb l’espai agrari.

La Taula de l’Espai Agrari estarà constituïda com a mínim pel regidor responsable, personal tècnic municipal i tres representants de l’Associació que representin als agents més significatius de l’espai, tant pel que fa a les persones que hi treballen (2) com aquelles que hi viuen (1). Es reunirà a petició de qualsevol de les parts.

La forma de cogestió preveu signar convenis específics que detallaran l’objectiu, termini d’execució, pressupost i mitjans que requereixi cada projecte, i les aportacions al mateix de cada part. El conveni té una vigència de 4 anys prorrogables a 4 més a decisió de les parts.


 

Emmarcat en els Objectius de Desenvolupament Sostenible

La signatura d’aquest acord s’emmarca en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) establerts per l’Assemblea General de les Nacions Unides.

El desenvolupament sostenible dels espais agraris té una incidència positiva en l’aconseguiment de bona part d’aquests objectius internacionals, amb especial atenció a aquells que fan referència directa a la seguretat alimentària, l’agricultura sostenible, el treball digne, els models de consum i producció, i l’ús sostenible dels ecosistemes terrestres (ODS 2, 8, 12 i 15).


Les Cinc Sénies per una major sobirania alimentària

L’impuls de l’espai agrari de les Cinc Sénies-Mata-Valldeix facilitaria una major sobirania alimentària al municipi. Es calcula que, al 100 % de rendiment, la zona de cultiu podria arribar a satisfer les necessitats de producte agrícola de prop del 50 % de la població de Mataró.

Precisament, l’Ajuntament també es va adherir el passat maig a la Carta Alimentària de la Regió Metropolitana, que vol donar suport als municipis per aconseguir una major sobirania alimentària, sobretot tenint en compte que la pandèmia de la Covid-19 ha evidenciat la fragilitat del sistema de distribució, i establir un marc comú per determinar polítiques alimentàries al territori. Dur a terme aquesta adhesió també era un dels punts de la declaració institucional aprovada el passat novembre.


 

Categories: 

Relacionats

Article

S’ha inaugurat la planta pilot de regeneració d’aigua instal·lada a l’EDAR de Mataró. També posa a disposició dels ajuntaments un model d’ordenança municipal per regular l’ús de l’aigua en període de sequera​.

Article

El projecte Orgànica circular Mataró aprofita les restes de menjadors escolars com adob dels cultius de les Cinc Sénies

Article

Integrar plantes silvestres comestibles en el sistema alimentari pot suposar una estratègia d’adaptació al canvi climàtic. Sota aquesta premissa, les organitzacions Eixarcolant, Tarpuna i Restaurantes Sostenibles, estan duent a terme un projecte per fomentar i facilitar la producció, distribució i consum d'aquest tipus de plantes a Barcelona.
 

Butlletí