A Abrera es continua fent seguiment d’ocells i es treballa per organitzar jornades d'anellament obertes a tota la població

02/04/2021 - 09:00

Des de fa prop de 20 anys la Sociedad Española de Ornitología (SEO/BirdLife) efectua tasques de seguiment de les poblacions d’aus a Sant Hilari i a Can Morral del Riu amb una estació d'anellement científic d'ocells amb el suport de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Abrera.

Des de l'Ajuntament d'Arbrera s'està treballant per poder organitzar activitats a l'aire lliure de divulgació de les tasques d'anellament d'ocells a Abrera. A causa de les mesures de prevenció de la Covid-19, aquestes activitats només es podran fer en grups molt reduïts i amb cita prèvia. Si hi esteu interessats, apunteu-vos!

El riu Llobregat, al seu pas pel terme municipal d’Abrera, alberga nombrosos hàbitats i espècies animals de gran importància per al manteniment de diversitat biològica dels ambients riberencs mediterranis i que es troben inclosos a la Directiva Hàbitats (Directiva 92/43/CEE del Consell de 21/5/1992) i la Directiva Aus (Directiva 2009/147/CE del Parlament Europeu i del Consell de 30/11/2009) de la Unió Europea.

Entre algunes de les aus rellevants que habiten o freqüenten aquest corredor s’hi troben nombroses espècies aquàtiques i limícoles, així com també mamífers, com la llúdria europea (Lutra lutra). Pel que fa als rèptils hi destaquen la tortuga de rierol (Mauremys leprosa) i la tortuga d’estany (Emys orbicularis). Aquestes i altres espècies de vertebrats estan catalogades amb un o més estatus de protecció d’àmbit autonòmic, estatal i internacional.

Des de fa prop de 20 anys la Sociedad Española de Ornitología (SEO/BirdLife) efectua tasques de seguiment de les poblacions d’aus a Sant Hilari i a Can Morral del Riu amb el suport de la regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Abrera. Al llarg d’aquests anys s’han detectat nombroses espècies d’aus amenaçades a la zona riberenca d’Abrera i el seu entorn, entre les quals hi ha l’agró blanc (Egretta alba), l’agró roig (Ardea purpurea), l’àguila calçada (Hieraaetus pennatus), l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) i el botxí (Lanius meridionalis).

A més, SEO/BirdLife manté una estació d’anellament científic d’ocells a Sant Hilari, que és una de les més antigues de Catalunya (funcionant de forma continuada). Aquesta estació d’anellament realitza les seves tasques amb una periodicitat mensual, a banda de les feines de seguiment de les poblacions d’ocells, amb ornitòlegs i voluntaris i voluntàries lligats/des a aquesta societat de conservació i recerca.

Gràcies a aquestes tasques, s'ha pogut conèixer millor la importància de l’espai natural riberenc d’Abrera en el context dels ambients mediterranis europeus i monitoritzar-ne l’estat de conservació.

Jornades d'anellament obertes a la ciutadania

En aquests moments estem treballant en la organització d'activitats a l'aire lliure de divulgació de les tasques d'anellament d'ocells a Abrera. A causa de les mesures de prevenció de la Covid-19, aquestes activitats només es podran fer en grups molt reduïts i amb cita prèvia.

És per això que tothom que estigui interessat a participar-hi, pot inscriure's a través d'un formulari al que podeu accedir fent clic aquí i a l'enllaç que trobareu a la part inferior d'aquesta pàgina.

Més endavant s'informarà de les dates establertes per dur a terme l'activitat. La previsió és que, si la situació sanitària ho permet, durant aquest any a Abrera es puguin realitzar dues jornades d'anellament d'ocells obertes a la ciutadania, sempre amb el compliment de totes les mesures de seguretat establertes per les autoritats sanitàries.

Per a més informació sobre les activitats de SEO/BirdLife, també podeu visitar la seva pàgina web www.seo.org i l'enllaç que trobareu fent clic aquí.


 

 

Categories: 
Etiquetes: 

Relacionats

Article

L’esdeveniment, que buscava promoure la sostenibilitat i conscienciació ambiental, amb especial atenció a l’ecosistema marí, va ser tot un èxit. En paral·lel, es va presentar el Llibre “El Futur que volem”.

Article

El projecte “LLIGAMS, teixint natura amb la societat” de Sàmara Natura, guanya la 4a edició del Premi “Natura i Societat” promogut per la Fundació Privada Girbau

Article

El Centre d'Estudis del Mar de Sitges avalua l'estat de la posidònia a les costes del Garraf.

Butlletí