62 famílies i 5 escoles aprenen a compostar els residus orgànics a Lleida

11/04/2021 - 19:09
Font: Ajuntament de Lleida

Font: Ajuntament de Lleida

La Regidoria d’Habitatge i Transició Ecològica impulsa la campanya “Com fer compostatge domèstic a Lleida. Pas a Pas” que té per objectiu promoure el compostatge, especialment entre els habitatges de l’Horta o els que tenen jardí, i també entre les escoles interessades.

Des del seu inici, la tardor passada, la Paeria ha distribuït 62 compostadors i el seu airejador, per remenar correctament el compost i que no es compacti. D’aquests, 46 s’han repartit a l’Horta i la resta, al nucli urbà.

La iniciativa s’emmarca dins del Pla municipal per a la prevenció dels residus, que vol reduir-ne la seva quantitat amb estratègies d’ús de productes reutilitzables, retornables o, com en aquest cas, aprofitar-los com a matèria orgànica per les plantes del jardí o de l’hort, tancant el cicle de la matèria. Aquest projecte compta amb un ajut econòmic de l’Agència de Residus de Catalunya.

L’objectiu de la campanya Com fer compostatge domèstic a Lleida. Pas a Pas és que les famílies aprenguin a convertir els residus orgànics en un adob i, a la vegada, reduir la quantitat de deixalles que acaben a l’abocador i estalviar energia en el transport de les escombraries. La proposta s’orienta principalment a l’Horta, ja que, al ser una zona d’habitatges dispersos, l’eficiència de la recollida de residus és menor i la majoria de les cases disposen d’espai per instal·lar-hi un compostador i un hort o jardí on aprofitar l’adob que produeixen. Aquesta és una pràctica tradicional de tots els habitatges de pagès, que poc a poc s’havia anat perdent

Les persones que reben el compostador han participat en un dels diferents tallers de formació on-line per aprendre a fer el compostatge correctament. També disposen d’un servei d’assessorament personalitzat per atendre qualsevol dubte. A més a més, periòdicament s’envien butlletins informatius per recordar les bones pràctiques i possibles dubtes que puguin sorgir. Els participants també han rebut una petita guia impresa, amb les instruccions per fer un bon compostatge

Per tal de fer un bon compostatge, la Paeria facilita restes de poda picades, ja que per un bon compostatge és imprescindible barrejar les restes orgàniques de casa (riques en nitrogen), amb materials rics en carboni (restes de poda). Els usuaris poden anar a buscar la resta de poda periòdicament a la seu de la Brigada de Jardineria.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La regidora de Consum, Comerç i Mercats de l’Ajuntament de Lleida, Marta Gispert, ha iniciat una ronda de reunions amb alcaldes i edils de municipis veïns de Lleida per sumar estratègies i compartir els objectius de la campanya Plàstics Zero als Mercats Ambulants de Lleida.

Article

Sota el títol “El menjar no es llença. Passa’t al BON aPROFITament!”, vol sensibilitzar la ciutadania sobre aquesta problemàtica i proposar bones pràctiques i accions de cara a reduir els residus generats pels aliments que acaben a la brossa

Article

La Regidoria d’Habitatge i Transició Ecològica de l’Ajuntament de Lleida impulsa la campanya “Com fer compostatge domèstic a Lleida. Pas a Pas”, amb l’objectiu de promoure el reciclatge dels residus orgànics.

Butlletí