30 famílies en situació de vulnerabilitat s'apoderen mitjançant l'energia solar a Osona

21/02/2022 - 10:53

El projecte Energia Solar per Tothom educa i apodera famílies en situació d'exclusió social en l'autogestió del consum elèctric. Després d'implementar-se amb èxit a la comarca d'Osona, el projecte vol ara expandir-se per tota Catalunya.

 

Energia Solar per Tothom, un projecte fruit de la col·laboració entre el Consell Comarcal d'Osona i l'Associació Ecoserveis, tracta d'involucrar i fer partícips les famílies en situació d'exclusió social de les instal·lacions fotovoltaiques i les educa sobre el seus consums energètics. Mitjançant tallers i acompanyament, les famílies han aconseguit reduir la factura i fer les seves llars més eficients, a més de promoure la cohesió social i reduir la seva dependència econòmica.

El projecte ha comptat amb un total de 10 tallers, activitats de sensibilització i el seguiment per part d'un equip d'experts. Les famílies aprenen així com estalviar en la factura elèctrica, optimitzen els subministraments i s'involucren en la gestió de l'autonomia energètica. L'element innovador és el fet que també són remunerades a través d'una facturació social, que prové de la venta d'energia fotovoltaica d'una instal·lació pública: a la prova pilot d'aquest projecte, per exemple, les 30 famílies participants s'han repartit un total de 3.000 euros.

Des de l'Associació Ecoserveis s'ha ensenyat els més de 100 membres de les famílies a llegir una factura, a sol·licitar el bo social, a substituir-ne elements per altres més eficients, així com hàbits del dia a dia per a un ús més eficient de l'energia a la llar. Mensualment, les famílies han rebut retorn sobre el seu consum i sobre l'energia que genera la instal·lació fotovoltaica, podent així comprovar l'impacte immediat del seu aprenentatge, millorar en aquells espais que ho permetien i conèixer l'estat dels ingressos per la venda de l'energia renovable.

El projecte passa ara a una nova fase en la que es vol escalar aquest cas d'èxit a tota Catalunya, on més de 50 municipis s'han interessat en replicar el projecte als seus barris. Al  web del projecte es poden descarregar l'eina de repartiment de l'energia, una guia de suport per a la replicació del projecte i un vídeo explicatiu, entre altres materials. El projecte pilot va ser seleccionat a la convocatòria Accions en l'Àmbit Rural, de la Fundació la Caixa, i ha comptat amb un total de 56.000€ subvencionats.


 

Municipis: 
Osona

Relacionats

Article

El Centre de Conservació de Carreteres de la Diputació de Barcelona, situat a Calldetenes, és el primer edifici corporatiu en assolir el consum zero, gràcies a les obres de substitució de la coberta i d’adequació que s’hi han dut a terme i que han tingut un pressupost de 339.000 euros.

Article

L'Associació de Municipis de la Riera de Caldes estrena un vídeo promovent la Transició Energètica del territori, en especial, en les empreses situades als polígons industrials.

Article

Reptes i resultats a les comarques de Girona

Butlletí