10 maneres de viure la terra

Font: Xarxa de Custòdia del Territori
27/09/2011 - 00:00

Ser els protagonistes de la natura i viure la terra de manera propera i activa. Aquest és la proposta que ens fa la campanya ‘Viu la Terra' que acaba de posar en marxa la Xarxa de Custòdia del Territori.  I per recordar-nos que necessitem aquesta vinculació amb la Terra ens proposen accions senzilles: ‘ abraça un arbre, planta unes llavors i cuidar-les, camina per la natura o descalç per la platja, mulla't els peus en un riu, gaudeix de les plantes i ocells del nostre entorn..."

Aquestes són algunes de les propostes d'aquesta campanya que, amb experiències tant senzilles però alhora vivencials, recorda al ciutadà que tots som natura, que tenir cura de la terra és essencial i vital per la nostra supervivència i que, per custodiar la terra primer cal conèixer-la i estimar-la.

Elements de la campanya '10 maneres de viure la terra'
La campanya compta amb diferents elements de difusió: distribució de 10.000 postals entre entitats de custòdia i altres organitzacions afins (aquestes entitats les repartiran entre els seus públics), estrena i promoció del vídeo ‘Arrela't' que desperta la vinculació de l'ésser humà amb la natura (disponible a la home del viulaterra.cat i al canal youtube del viulaterra, el llançament setmanal d'un butlletí informatiu amb 3 propostes setmanals per viure la terra i la implicació de vàries empreses i mitjans de comunicació en la difusió de la campanya.

A desembre també hi haurà el llançament d'un segon vídeo on vàries persones implicades en un mateix acord de custòdia expliquen els beneficis que els ha aportat la conservació i cura d'un determinat espai. 

Cal també destacar que aquesta campanya compta amb el suport del Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino.

El web viulaterra.cat
El portal difon informació i propostes vinculades amb la custòdia del territori: les activitats ciutadanes organitzades per les entitats membres de la xct, les diverses possibilitats que ofereixen les entitats a la ciutadania per implicar-se en la conservació de la natura i el paisatge per mitjà de la custòdia del territori, que l'usuari pugui explicar les seves experiències ‘vivint la terra' i penjar-hi fotos són algunes de les opcions que ofereix el portal.

A www.viulaterra.cat l'usuari pot trobar múltiples maneres de participar i implicar-se en la custòdia del territori: a partir d'una agenda comuna d'activitats organitzades per les entitats de custòdia de Catalunya, propostes de voluntariat i col·laboracions amb aquestes o informació diversa sobre les seves iniciatives són algunes de les opcions. A més, l'usuari pot explicar la seva pròpia experiència tenint cura de la terra tot compartint les seves imatges, vídeos o a través de les xarxes socials.

Què és la custòdia del territori?
La custòdia del territori és una estratègia de conservació del patrimoni natural, cultural i paisatgístic del territori basada en la participació directa, activa i voluntària de la societat civil, d'una banda, i d'aquelles persones que són propietàries o usuàries de terrenys forestals, agrícoles o urbans, de l'altra.

Mitjançant pactes voluntaris (acords de custòdia) als que arriben les entitats de custòdia del territori i els propietaris dels terrenys a conservar, i que estableixen compromisos per a les dues parts dirigits a mantenir o recuperar el patrimoni natural o cultural de les finques objecte d'aquests pactes.

Podeu seguir la campanya viulaterra.cat al facebook i al twitter

Teniu més informació aquí 

Relacionats

Article

L'Ajuntament de Sant Boi ha posat en marxa a l'Escola Bressol La Mercè la prova pilot d'un projecte contra el malbaratament alimentari, que consisteix en destinar els excedents del servei de cuina del centre a les persones i famílies usuàries de la botiga Aliments Solidaris.

Article

L’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i Cetaqua han inaugurat un punt de recàrrega intel·ligent d’aigua subterrània per al reg i la neteja dels carrers que permet conèixer amb detall els patrons de consum. Recaigua dona continuïtat a l’estratègia Gavà Circular, per tal d’aplicar els principis de l’economia circular i fer una ciutat més sostenible.

Article

L’ajuntament de Montblanc ha guanyat el XVII Premi Medi Ambient, amb una dotació de 5.000 €, per un projecte que té per objectiu millorar ambientalment la Sallida, una zona humida d’elevat interès natural del municipi de la Conca de Barberà, on es potenciaran les condicions òptimes perquè els ocells insectívors i ratpenats puguin refugiar-s’hi i nidificar, vetllant per la biodiversitat de la zona. La proposta planteja la integració de la zona com un espai per a l’educació ambiental i per al coneixement del medi i de la varietat d’espècies de flora i fauna pròpies de la zona, potenciant-lo com un espai d’interès natural.

Butlletí