DIA MUNDIAL DEL MEDI AMBIENT 2022: Una sola terra

diumenge, 5 juny, 2022 - 00:00 a 23:59

#diaMA

Aquest dia va ser instituït per les Nacions Unides per alertar sobre la degradació ambiental i donar a conèixer les necessitats de preservar i millorar el medi ambient. Es va escollir aquesta data perquè aquest dia s’havia iniciat la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient Humà, celebrada a Estocolm el 1972, a partir de la qual es va crear el Programa de les Nacions Unides pel Medi Ambient (PNUMA). 

El Dia Mundial del Medi Ambient (DMMA) es celebra el 5 de juny de cada any, és el principal vehicle de les Nacions Unides per fomentar la sensibilització i l'acció a nivell mundial per a la protecció del nostre medi ambient. Celebrat per primera vegada el 1974, ha estat una campanya insígnia per a la sensibilització sobre les noves qüestions ambientals de la contaminació de la mar i l'escalfament global, el consum sostenible i els delictes contra la natura. Cada any, es basa en un tema nou que les grans corporacions, ONG, comunitats, governs i celebritats de tot el món adopten per promoure causes ambientals.


UNA SOLA TERRA, el lema pel 2022

La ment humana no té límits. Però el nostre planeta sí en té.

Hem creat tantes coses, però sovint a costa de la natura.

No podem seguir deteriorant irreversiblement el nostre medi ambient.

Hem de renovar la nostra determinació i la nostra acció pel clima.

Hem d'enfortir els nostres compromisos i la nostra biodiversitat.

Reconsiderem el nostre consum, tornem la vida a allò que destruïm i reconectem amb allò que ens sustenta. La nostra llar #UnaSolaTerra

 

Sota el tema “Una sola Terra”, el Govern de Suècia acollirà el Dia Mundial del Medi Ambient 2022, en aliança amb el Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA).

La celebració tindrà lloc 50 anys després de la primera Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Humà d'Estocolm, on es va acordar l'establiment del PNUMA i es va designar el 5 de juny de cada any com el Dia Mundial del Medi Ambient. Una sola Terra va ser el lema d'aquesta conferència celebrada el 1972 i, 50 anys després, segueix vigent: aquest planeta és la nostra única llar i és responsabilitat de la humanitat salvaguardar els seus recursos finits.

La consigna “ Una sola Terra” destaca la necessitat de viure de forma sostenible, en harmonia amb la natura, a través de canvis substancials impulsats per polítiques i eleccions quotidianes que ens guiïn cap a estils de vida més nets i ecològics.

Segons l'informe Fer les paus amb la natura, realitzat pel PNUMA i publicat a principis d'aquest any, transformar els sistemes socials i econòmics significa millorar la nostra relació amb la natura, comprendre'n el valor i posar aquest valor al centre de la presa de decisions.


A Barcelona, l'11 de juny s'organitzen activitats en el marc d'aquesta efemèride amb la festa "Mou-te pel clima", que se celebrarà al Parc de la Barceloneta, al voltant de la Fàbrica del Sol.

 


 

Categories: 
Educació ambiental
Terra

Relacionats

Entrevista

Can Cabanyes és un espai natural de 8 hectàrees situat al sud de Granollers, a tocar del riu Congost. Aquest indret ha passat de ser un solar de pins pinyoners al costat d’un antic dipòsit de residus de runa i deixalles a un espai de gran importància biològica, inclòs com a part del riu Congost al a Xarxa Natura 2000. Els aiguamolls han esdevingut una parada obligatòria en l’educació ambiental de la ciutat i voltants, i  rep la visita diària de fins a 400 persones. Xavier Romero és Tècnic de Medi Ambient i Medi Natural de l’Ajuntament de Granollers, i el gestor principal del projecte.

Article

Ha estat una iniciativa del Consell de Participació Adolescent per reforestar la ciutat a la qual s’han sumat entitats, centres educatius i particulars.

Entrevista

Qui és el Santiago Vilanova? Li pregunto un cop ens instal·lem al jardí de l’Ateneu Barcelonès per l’entrevista.  I Santiago dibuixa un nen que es perdia pels paisatges volcànics de la Garrotxa. Me n’adono que aquest nen, de 76 anys ara, continua amb el mateix esperit rebel i compromès amb l’ecologia. Periodisme, ecologisme, lluita política es barregen. Demana una autèntica revolució de la governança, decisions valentes i urgents per fer front al col·lapse. Avisa de la necessitat d’actuar i del perill de caure en l’autoritarisme.

Butlletí