enllaç a Medi Ambient de la Diputació de Barcelona
enllaç a la portada enllaç a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat
cerca
Campanya d’estalvi i eficiència energètica en la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2012
La Diputació de Barcelona ofereix un paquet de recursos comunicatius als municipis signants del Pacte d'Alcaldes
Els municipis signants del Pacte d'Alcaldes han de complir, entre d'altres compromisos, amb l'organització d'activitats dedicades a l'energia. La Diputació de Barcelona, com a ens Coordinador del Pacte d'Alcaldes a l'àmbit de la província de Barcelona, ofereix el seu suport als municipis signants per desenvolupar accions de comunicació relacionades amb l'energia (més enllà de les actuacions relacionades amb la realització, implementació i seguiment dels PAES -Plans d'Acció per l'Energia Sostenible-), en el marc de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012.

La Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012 (EUSEW 2012) és una iniciativa de la Comissió Europea i l'Agència Executiva de Competitivitat i Innovació, que se celebra del 18 al 22 de juny del 2012. Té com a objectius presentar les activitats dedicades a l'eficiència energètica i les energies renovables, difondre les millors pràctiques, inspirar noves idees i construir aliances per ajudar a satisfer les necessitats energètiques de la UE i els objectius climàtics.

Els municipis signants del Pacte d'Alcaldes han de complir, entre d'altres compromisos, amb l'organització d'activitats dedicades a l'energia. La Diputació de Barcelona, com a ens Coordinador del Pacte d'Alcaldes a l'àmbit de la província de Barcelona, ofereix el seu suport als municipis signants per desenvolupar accions de comunicació relacionades amb l'energia (més enllà de les actuacions relacionades amb la realització, implementació i seguiment dels PAES -Plans d'Acció per l'Energia Sostenible-), en el marc de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012.

D'aquesta manera, l'Àmbit de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona ofereix un paquet de recursos amb l'objectiu que els ciutadans puguin beneficiar-se dels avantatges que ofereix un ús més intel·ligent de l'energia i, en concret, enguany es vol centrar l'atenció en l'estalvi elèctric a les llars.

Entre el paquet de recursos que s'ofereix des de la Diputació als municipis signants del Pacte d'Alcaldes es troben:

  • Oferta de recursos per a activitats: exposicions, tallers-joc o documentals de cinema.
  • Oferta de recursos de comunicació: díptic informatius sobre estalvi energètic a casa i Guies sobre accions per lluitar contra el canvi climàtic:
  • Oferta de recursos comuns i de coordinació d'accions durant la Setmana: ús de les xarxes socials, presència als mitjans de comunicació, materials de campanya comuns (cartells, imatge gràfica...).

Exposicions, tallers, jocs i cinema sobre energia

Exposició ‘Gradua't en energia'. Aquesta exposició pretén millorar el coneixement de la ciutadania sobre les energies renovables i l'eficiència energètica, a més de donar informació relacionada amb l'estalvi d'energia, les normatives i polítiques energètiques, i els objectius de la Nova Cultura Energètica. L'exposició es presenta com un concurs televisiu, "Gradua't en energia!", que es desenvolupa en tres aparells de televisió. Els visitants poden seguir el concurs com si es tractés d'un "directe" real al plató de l'emissora. Durant la visita es lliura un qüestionari perquè els visitants avaluïn els seus propis coneixements, tant els propis com els adquirits durant la visita de l'exposició.

Exposició ‘Actuem amb energia'. Aquesta exposició mostra com, a partir d'un recurs que es troba a la natura, es pot generar energia i "encendre un llum". També es  "Actuem amb energia" consta de 5 àmbits que van introduint gradualment els diferents conceptes sobre l'energia: aspectes generals, dades i curiositats sobre l'ús i el consum; i accions per a l'estalvi energètic a Catalunya i a la província de Barcelona.

Taller-joc ‘Juguem amb energia. Repensem el model energètic'. Joc de gran format per al foment de l'estalvi energètic i les energies renovables. El recurs s'imparteix en sessions de dues hores a públic infantil, de 3 a 12 anys, en interior o exterior.

‘Cinema sobre energia i canvi climàtic'. S'han seleccionat els següents documentals sobre energia i canvi climàtic del Festival Internacional de Cinema de Medi Ambient (FICMA): ‘Les ailes du soleil'; ‘Solartaxi - Around the world with the sun'; ‘A road no taken'; ‘What is the electric car?'; ‘Die4. Revolution - Energy Autonomy'.

 

Altres recursos de comunicació
Finalment, la Diputació de Barcelona també posa a l'abast dels municipis un conjunt de recursos comunicatius: 500 exemplars del díptic "Saps com estalviar energia..." així com 100 exemplars de la "Guia d'usuari per la lluita contra el canvi climàtic".

Per altra banda, també es posa a disposició dels municipis signants del Pacte un conjunt recursos de comunicació comuns: ús de la imatge gràfica comuna adaptada a cada ens local, cartell personalitzable "Estalvia energia...", suport tècnic i interlocutors amb European Sustainable Energy Week, i banc de recursos exclusius a la comunitat virtual de la Xarxa.

Un altre recurs que s'ofereix en el marc de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible és la difusió de les activitats i impacte en els mitjans. En aquest context, Sostenible.cat difondrà les activitats desenvolupades pels diferents municipis en el marc de la EUSEW 2012.

 

‘Dia de l'Energia'
Per altra banda, per participar a la Setmana, es proposa organitzar una activitat o esdeveniment Dia de l'Energia a la teva ciutat, poble o regió durant el mes de juny de 2012. Des de la Diputació de Barcelona s'anima als Signants del Pacte d'alcaldes a ser part de la Setmana i organitzar el seu propi Dia de l'Energia.

Com a resultat d'una sessió de treball, els diferents municipis han compartit possibles idees per organitzar activitats durant la Setmana de l'Energia, i en el marc del Dia de l'Energia de cada municipi. En destaquen, entre d'altres: tallers de cuina solars, flashmobs sobre estalvi energètic, xerrades i tallers sobre estalvi energètic específics per a gent gran, taller de lectures de factures, joc de rol o de pistes, concursos fotogràfics, etc. De fet, no només s'han recollit idees per desenvolupar durant la EUSEW 2012, sinó també actuacions de sensibilització a llarg termini.

 

Un calendari 'viu'
A la pàgina web de la Diputació de Barcelona dedicada a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012, es pot consultar un calendari de les activitats entorn aquesta setmana. Aquest calendari es va actualitzant constantment en base a les propostes i activitats dels municipis que s'han sumat a l'estalvi d'energia, o bé utilitzant els recursos que la Diputació de Barcelona ha posat al seu abast o bé amb iniciatives pròpies.

 

Des de Sostenible es cobriran les diverses propostes dels municipis que, finalment, s'han animat a celebrar aquesta Setmana Europea de l'Energia Sostenible, tant aprofitant els recursos que la Diputació ha posat al seu abast, com creant i compartint els seus propis.

Més informació:
http://www.diba.es/xarxasost/setmanaenergia
http://www.facebook.com/euenergyweek
http://twitter.com/#!/search/EUSEW12
http://twitter.com/#!/search/EnergiaSostenible


Notícies
Notícia Jugar amb energia sostenible, també a l'estiu
Durant la segona quinzena de juliol, alguns municipis de les comarques de Barcelona organitzen les darreres activitats de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012, amb el suport de la Diputació de Barcelona
 
 

Un estiu que comença amb energia sostenible
Les activitats de la Setmana de l'Energia Sostenible 2012 segueixen durant el mes de juliol, amb exposicions, tallers, xerrades i jocs
 
 

Estalvi versus finançament: les ESE d’enllumenat públic una realitat encara per consolidar
En el marc de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012 (EUSEW 2012) es van celebrar dues jornades: la II Jornada Tècnica d'Empreses de Serveis Energètics en Enllumenat Públic, organitzada pel  Col·legi d'Enginyers; i una trobada coordinada per l'ICAEN al Palau Robert. En ambdues trobades es van tractar temes tan diversos com la mesura dels estalvis aconseguits, els sistemes de finançament, les clàusules del contracte, les característiques de la llum, casos reals, etc; entorn les ESE i l'enllumenat públic.
 
 

89 ens locals s’adhereixen a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012
Del 18 al 22 de juny, la Comissió Europea organitza la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012, EUSEW 2012.  Un any més, la Diputació de Barcelona, a través de l'Àmbit de Medi Ambient de l'Àrea de Territori i Sostenibilitat, posa a disposició dels ajuntaments l'"Oferta de recursos de comunicació" per tal que els municipis puguin dotar de continguts l'esdeveniment i perquè segueixin les directrius que fa el Pacte dels alcaldes i alcaldesses sobre comunicació i sensibilització.
 
 

Més municipis se sumen amb energia a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible 2012
La setmana de l'11 al 17 de juny, els municipis de Palau-Solità i Plegamans, Granollers, Vilassar de Mar, Pineda de Mar, Santa Coloma de Cervelló, Santa Perpètua de Mogoda, Sant Pol de Mar, Santa Coloma de Cervelló, Vilanova del Vallès, Sant Cugat Sesgarrigues, Navarcles, Santa Coloma de Gramenet, Santa Margarida i els Monjos, Barcelona, Pujallt, Manlleu, i Sant Adrià de Besòs organitzen diverses activitats a l'entorn de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012, que enguany se celebra del 18 al 22 de juny, tot comptant amb el suport de la Diputació de Barcelona.
 
 

 
 

Sant Cugat del Vallès ens convida a 'Graduar-nos en Energia'
Sant Cugat del Vallès és un dels primers municipis que organitza activitats relacionades amb la Setmana Europea d’Energia Sostenible 2012
 
 

Vacarisses decideix 'Actuar amb Energia'
Vacarisses acull l’exposició ‘Actua amb energia’ dins el actes de la Setmana Europea d’Energia Sostenible 2012
 
 

Escalfant motors per a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012
Municipis adherits al Pacte d'Alcaldes comencen a gaudir de l'oferta de recursos comunicatius que la Diputació de Barcelona posa a la seva disposició.