enllaç a Medi Ambient de la Diputació de Barcelona
enllaç a la portada enllaç a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la sostenibilitat
cerca
Sostenibilitat i món local a Rio+20
Com ha de posicionar-se el món local front els reptes ambientals actuals i futurs? Rio+20 donarà algunes respostes. En aquest especial en farem un seguiment d'aprop

El desembre del 2009, l'Assemblea General de les Nacions Unides va convocar una Conferència Mundial sobre Desenvolupament Sostenible que se celebrarà el juny del 2012 a Rio de Janeiro. Al cap de 20 anys de la històrica Conferència sobre Medi Ambient i Desenvolupament (la Cimera de la Terra) i després de 10 anys de la conferència de Johannesburg, Nacions Unides torna a convidar a la comunitat internacional a fer passes fermes per establir una relació duradora amb l'entorn que ens acull. 

En aquest marc, la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, davant de l’oportunitat per al debat i la reflexió que s'obre davant la nova conferència de Rio i del Pla estratègic 2011-2015 que s'acaba d'aprovar, i tenint present el treball impulsat a Catalunya durant el 2011, orientat a preparar la participació activa del nostre país a la Conferència; la Xarxa assumeix el repte d’aportar noves propostes d’acció des de la perspectiva local. La Declaració de Vic mostra el compromís dels membres de la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, que acorden donar el màxim suport al compromís local envers Rio+20.

'Com ha de posicionar-se el món local front els reptes ambientals actuals i futurs?' Aquesta qüestió, entre d'altres, s'abordarà en la Cimera de la Terra Rio+20, que tindrà lloc del 20 al 22 de juny (a Belo Horizonte, Brasil). Coincidint geogràficament i quasi temporalment amb Rio+20, el Congrés Mundial d'ICLEI (que se celebra també a Brasil, Belo Horizonte, del dia 14 al 17 de juny) és una oportunitat perquè el món local es posicioni de cara a la Cimera de la Terra. 

 

Des de Sostenible.cat farem un seguiment d'ambdues Cimeres, amb notícies, opinions, reportatges i entrevistes tant les setmanes prèvies, com els dies de la seva celebració i les setmanes posteriors.

A més, es poden trobar més detalls sobre Rio+20 al portal web www.riomes20.cat creat per la Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona amb l'objectiu que sigui l'aparador de Catalunya a la Conferència per al Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides Rio+20.

 


Entrevistes
'Les ciutats comparteixen més objectius i més urgències que els estats'
La diputada, i membre del comitè executiu regional de l’ICLEI a Europa, explica a Sostenible les seves impressions sobre el Congrés Mundial de l’ICLEI, que va tenir lloc a Belo Horizonte, i la posterior Conferència sobre el Desenvolupament Sostenible Rio+20. Mercè Rius ha pogut constatar en tots dos esdeveniments el reconeixement per part de la comunitat internacional de la contribució del món local a les polítiques ambientals.

Reportatges
El desenvolupament sostenible després de Rio+20
Les delegacions que han assistit a la Cimera de la Terra Rio+20 han renovat compromisos passats i han acordat encarar nous reptes, però no han donat forma definitiva als instruments que han d'ajudar a superar-los. Si bé no s'ha retrocedit, els avenços han estat limitats.
 
 

Rio+20 i el món local
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat projecta en Rio+20 una oportunitat per posicionar el món local en el debat ambiental mundial

Opinions
Un Rio+20 estrany: decepció versus nou impuls
Quan pocs dies abans de la Cimera només s'havien consensuat 70 dels més de 300 punts del document final i tot feia pensar en reunions i nits inacabables, el dia anterior a l'inici de la Cimera, el 19 de juny, va aparèixer, com del no res, el document final de la Conferència. Jugada mestra de la diplomàcia brasilera (...)
 
 

Primavera silenciosa, estiu desolat
Els acords de Rio+20 són cataplasmes per a un malalt politraumàtic que necessita quiròfan
 
 

No perdre la perspectiva
89 ens locals s'han adherit a la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2012.És un titular d'aquesta setmana de la revista que llegeixen a les seves pantalles. Un titular més? Sí i no. Sí, perquè això és el que fa Sostenible, precisament, fer d'altaveu de les iniciatives del món local vinculades amb la sostenibilitat. No, perquè a pocs dies de l'inici de la Cimera Mundial de Rio de Janeiro sobre Desenvolupament Sostenible, el titular, sense voler-ho, posa l'accent en un aspecte que en les pròximes hores tendirem a oblidar amb massa facilitat, que rera les grans paraules que escoltarem de boca de presidents i secretaris generals hi ha projectes concrets, gent que es mou en la bona direcció.
 
 

La cigala i la formiga reloaded
La setmana entrant se celebrarà a Rio de Janeiro una nova cimera de la Terra, vint anys després de la primera. En la documentació a discutir, els adjectius han desplaçat les quantificacions. Mal senyal. La crisi dels rics que pensaven i prevenien ha tornat les coses al seu estat natural per defecte: demà serà un altre dia. Però un altre dia dolorós que ens farà destinataris dels mecanismes de control ancestral que la natura aplica inexorablement. Llàstima, perquè havíem tingut a l'abast eludir-los racionalment.
 
 

Cap a Rio+20. Què aporta una nova conferència internacional sobre desenvolupament sostenible?
Els reptes globals (pobresa, canvi climàtic, exhauriment de recursos, etc.) els hem d'afrontar des d'una esfera global i aquesta conferència aporta la visió global necessària. La creació d'una ciutadania global per fer front a aquests reptes globals es veu reflectida en la quantitat de documents, pàgines web, conferències, seminaris i un llarg etcètera. Ara falta que hi hagi un decisió ferma per assumir els reptes que el món ha d'afrontar i portar a terme les polítiques necessàries.

Notícies
Després de Rio+20 el món científic reacciona amb una proposta de finançament per una economia verda
Experts del CREAF i del CSIC publiquen un estudi científic que proposa mecanismes de finançament per fer realitat una economia sostenible
 
 

'El món local, una escala d'actuació clau per a l’èxit de les polítiques de sostenibilitat'
La Diputació de Barcelona valora amb el Ministre d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Miguel Arias Cañete, el document final de Rio+20
 
 

Barcelona participa a la trobada del C40, dins els actes paral·lels de Rio+20
"Alcaldes de megaciutats actuant contra el canvi climàtic" es troben a Rio de Janeiro en la jornada prèvia a la Cimera de la Terra Rio+20. La Diputació de Barcelona va ser-hi en aquesta trobada Rio+C40
 
 

La Diputació de Barcelona participa al Congrés Mundial d'ICLEI-Governs Locals per la Sostenibilitat
Mercè Rius, diputada adjunta de Medi Ambient, participa al Congrés Mundial d'ICLEI, la principal associació mundial de governs locals compromesos amb el desenvolupament sostenible. Aquest Congrés ha tingut lloc dels dies 14 a 17 de juny de 2012 a Belo Horizonte (Brasil.
 
 

La Generalitat, l'Ajuntament, la Diputació i l'Àrea Metropolitana de Barcelona creen riomes20.cat
La Generalitat, l'Ajuntament de Barcelona, la Diputació de Barcelona i l'Àrea Metropolitana de Barcelona han obert el portal web www.riomes20.cat amb l'objectiu que sigui l'aparador de Catalunya a la Conferència per al Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides Rio+20, que se celebrarà a Rio de Janeiro aquest mes de juny. El portal està operatiu des del 9 de maig i es mantindrà obert fins a finals d'any.
 
 

La Diputada de Medi Ambient, membre del Comitè Executiu d’ICLEI Europa
Mercè Rius formarà part del Comitè Executiu Regional d’ICLEI-Governs Locals per a la sostenibilitat durant el període 2012-2015
 
 

45 municipis han aprovat ja la Declaració de Vic en suport a Rio+20
Una quarantena d'ens locals, membres de la Xarxa, han aprovat ja la Declaració de Vic, acceptant així el seu compromís local envers Rio+20

Dada
19.817 espècies en vies d’extinció
Gairebé un terç de les 63.837 espècies avaluades per la UICN es troben amenaçades
La Unió Internacional per a la conservació de la Natura (UICN) ha presentat la Llista Vermella d'Espècies Amenaçades, coincidint amb la celebració de la Cimera de la Terra Rio+20.

Bona pràctica
“Viatgem junts”, una campanya del PNUMA vers un transport sostenible i una economia verda
El Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), conjuntament amb una dotzena de companyies de transport de tren, metro, bus i viatges compartits a través d’Europa ha impulsat la campanya “Viatgem junts”, amb l’objectiu de canviar el comportament dels viatgers. Com? Convidant a aquests a compartir virtualment els seus viatges amb amics, sumant-se així a la “nau” sostenible.