El 91% de l'electricitat que consumirà l'Ajuntament de Terrassa provindrà de fonts renovables

Ha estat el primer ajuntament d'Espanya a implantar un nou model de contractació que li permetra estalviar més de 380.000 euros a l'any
Font: Ajuntament de Terrassa
18/02/2016 - 09:47

L'Ajuntament de Terrassa ha aconseguit importants reduccions en el cost econòmic i l'impacte ambiental del seu consum elèctric mitjançant el canvi de model de contractació.

D'aquesta manera, el Consistori preveu estalviar més de 380.000 euros durant 2016, i a més pot garantir que, com a mínim, el 91% de l'electricitat que es consumirà al llarg de l'any provindrà de fonts renovables. 

El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Marc Armengol, s'ha mostrat "molt safisfet per aquest pas endavant, que suposa una presa de control en la relació amb les companyies elèctriques", ha dit el regidor, qui ha afegit que "l'estalvi econòmic serà important, però el millor és que ara l'Ajuntament té la capacitat d'establir part de les regles del joc, mentre que abans no tenia cap marge d'acció". El canvi de model ha estat possible pels darrers canvis legals i per la implantació de noves eines de control del consum elèctric. 

L'Ajuntament de Terrassa ha estat el primer d'Espanya a implantar aquest nou model de contractació, convocant un concurs públic, segmentant la contractació en paquets i accedint a l'anomenat "mercat indexat", on el preu varia al llarg del dia en funció de l'oferta i la demanda. Fins ara, l'electricitat es comprava a un preu fix per tot l'any i per qualsevol moment del dia, i amb les condicions fixades per un conveni amb el proveïdor que no negociava l'Ajuntament, sinó la Generalitat. 

Amb el nou model, el subministrament elèctric s'ha segmentat en deu paquets diferents en funció del tipus d'equipament o servei consumidor d'energia (enllumenat, escoles, oficines municipals, semàfors, etc) i en cada cas s'ha tret a concurs per separat. La majoria de l'electricitat contractada (65%) prové del mercat indexat, mentre que el 35% s'ha contractat a preu fix, que en alguns casos resulta més econòmic. El fet de poder convocar concurs públic ha permès també que l'Ajuntament pugui establir algunes condicions. En aquest sentit, el Consistori ha donat especial importància a l'origen de l'energia i ha aconseguit que les tres empreses que han guanyat els 10 lots trets a concurs garanteixin que, com a mínim, el 91% de l'energia subministrada provingui de fonts renovables (eòlica, solar i hidràulica). "D'aquesta manera -ha explicat Armengol- l'Ajuntament contribueix a incrementar la demanda d'aquesta mena d'energies en detriment de les que provenen de combustibles fòssils o la nuclear, afavorint que el futur de la producció elèctrica vagi en aquesta direcció". 

Pel que fa al benefici econòmic, els més de 380.000 euros que es preveu que s'estalviaran representen una reducció d'aproximadament el 17% de la part variable de la factura elèctrica, que se situava per sobre dels 2,3 milions d'euros abans del canvi de model. La resta de la factura elèctrica municipal anual (uns 2,5 milions) són conceptes fixes sobre els quals no es pot actuar. 

Implantació d'un nou gestor energètic
A banda dels canvis legals, l'element fonamental que ha permès el canvi de sistema ha estat el fet de poder disposar de recursos tècnics per fer un estudi acurat dels perfils de consum energètic i, per tant, de les necessitats. Així és com s'han pogut detallar les condicions més adaptades al consum real, amb el consegüent estalvi. La peça clau en la millora del control del consum ha estat el nou Sistema d'Informació Energètica (SIE), un conjunt d'eines informàtiques gestionades per personal especialitzat que permet monitoritzar els 82 edificis municipals que més energia consumeixen. A més de facilitar informació molt útil de cara a la contractació del servei, el SIE estalvia aproximadament 2.000 hores de feina cada any, només pel que fa a la validació de les factures, que són documents molt complexes i amb múltiples paràmetres que fins ara s'havien de revisar un per un manualment, i ara aquesta feina s'ha pogut automatitzar.

Categories: 

Relacionats

Notícia

El Projecte d’Impuls de la Transició Energètica a la Llar i la Indústria del Consell Comarcal del Vallès Occidental ha fet possible informar fins a 1335 comunitats de propietaris i la configuració de 4 projectes d’autoconsum compartit entre indústries.

Notícia

Terrassa va acollir el passat 15 de febrer una jornada amb empresaris per presentar els resultats dels dos estudis, realitzats gràcies al suport de la Diputació de Barcelona, per impulsar l’autoconsum compartit i les comunitats energètiques en un dels 20 polígons industrials de la ciutat.

Notícia

Aquesta taula vol ser una eina que permeti coordinar les polítiques municipals i catalanes per abordar els reptes que planteja la transició energètica. 

Butlletí