Enquesta sobre l'origen de l’estella forestal a la província de Barcelona

Font: Diputació de Barcelona
17/03/2016 - 17:00

Els serveis tècnics de la Diputació de Barcelona han estudiat l'origen de l'estella forestal de la província a través d'una enquesta feta a un centenar de instal·lacions municipals amb biomassa, i determinen que és d'origen local i que segueix de forma natural els eixos viaris de la província.
 

Durant els mesos de gener i febrer de 2016, l'Oficina de Canvi climàtic i Sostenibilitat de la Diputació de Barcelona ha realitzat una enquesta telefònica a totes les instal·lacions municipals de la província de Barcelona que fan servir estella forestal com a combustible per a instal·lacions tèrmiques de biomassa.

El resultat de l'enquesta és molt interessant ja que confirma que l'ús de la biomassa:

  • És un recurs local. L'estella forestal es transporta entre uns 20 a 50 km del lloc de producció.
     
  • Aporta uns ingressos locals al propietari de la finca, al rematant i al transportista i subministrador.
     
  • Crea ocupació local. Les energies renovables creen 15 vegades més d'ocupació que les fòssils. Aquesta estella està subministrada per una xarxa de petites industries locals.
     
  • Ambientalment és neutre. Les emissions de GEH es consideren nul·les.
     
  • Ajuda a la prevenció d'incendis en potenciar una gestió forestal dels municipis.

      Figura 1 : Cada comarca té assignat un color (imatge esquerra). En la imatge de la dreta
                        s'indica quins municipis alimenta cada comarca.


Les dades recollides mostren que les calderes de biomassa que funcionen amb estella forestal s'alimenten d'empreses properes. D'aquesta manera, instal·lacions d'Osona es poden alimentar d'empreses forestals situades a la falda del Montseny vessant gironina o bé Ripollès, com també, instal·lacions de l'Anoia es poden alimentar amb estella de la zona del Solsonès. Un nombre important d'instal·lacions s'alimenten de Montnegre Corredor.


 

Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Sant Vicenç de Montalt fa un pas endavant substituint el combustible per climatitzar dos edificis municipals amb una sola caldera de biomassa i una xarxa per distribuir l’energia produïda.

Article

El Centre d’Innovació i Formació Boca de la Mina de la Diputació de Tarragona a Reus tindrà una caldera de biomassa que abastirà d’energia el centre, el CEE Alba i l’Escola Oficial d’Idiomes.

Notícia

L’Entitat Municipal Descentralitzada de Valldoreix alimentarà la caldera de biomassa de l’escola Jaume Ferran i Clua amb estella produïda al Centre Logístic del Servei Comarcal de Biomassa Forestal. El Consell Comarcal del Vallès Occidental ha aprovat l’adhesió de l’entitat, que se suma als nou usuaris que ja té el servei comarcal.

Butlletí