Compost gratuït a les deixalleries

03/05/2024 - 10:55

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

La xarxa comarcal de deixalleries del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Oriental oferirà compost gratuït provinent de les restes orgàniques tractades a la Planta de digestió anaeròbica i de compostatge del Consorci.

En el marc d’aquesta setmana, que se celebra en diferents països per informar i promoure l'ús del compost, explicar d'on prové, com s'ha d'utilitzar i quins són els seus beneficis, els usuaris i les usuàries de les deixalleries podran disposar de compost gratuït per als seus horts i jardins particulars, fins a 50 litres per persona cada vegada que utilitzi la deixalleria i fins que s’exhaureixin les existències.

Amb aquesta campanya i sota la marca COMPOSTVO es vol fomentar l’ús del compost provinent de la recollida selectiva de la fracció orgànica i recompensar la ciutadania el seu esforç per separar-la a casa de forma correcta facilitant així que se’n pugui obtenir compost i biogàs.

A la Planta de digestió anaeròbica i de compostatge de Granollers hi arriba el residu orgànic dels municipis del Vallès Oriental, Maresme i Moianès, més de 55.000 tones, que es tracten per produir biogàs i aproximadament 5.000 tones de compost anuals.

Des del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus també s'afegeixen a la Setmana del Compost gim amb una iniciativa que l’any passat va tenir molt èxit: regalaran un saquet de compost a les persones que utilitzin les deixalleries mòbils aquella setmana (fins a esgotar existències).

 

Beneficis del compost

Si transformem els residus orgànics en adob, contribuïm a la lluita contra el canvi climàtic. El cicle de la matèria orgànica és un exemple evident de bioeconomia circular. Un cop tractat, els residus orgànics esdevenen un recurs, el compost, que aporta matèria orgànica, nutrients i microorganismes als sòls i millora la fertilitat i la producció dels conreus.

Les característiques físiques, químiques i biològiques del compost permeten que aquest producte pugui ser utilitzat en diversos àmbits i activitats obtenint resultats molt positius:

- Com a adob natural en agricultura (cereals, horta, fructicultura, vinya, ...).

- Com a fertilitzant en tasques de jardineria i en la formulació de substrats.

- Com a restauració de sòls degradats en projectes d’obra pública (clausura d’abocadors, regeneració de talussos,...) o en restauració d’activitats extractives.

 


 

Categories: 
Municipis: 
BagesManresa
Vallès OrientalGranollers
Etiquetes: 

Relacionats

Article

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental instal·larà del 7 de novembre al 5 de gener a espais públics dels municipis consorciats i en el marc de la campanya Aquí no llencem res!- Aquí ho reciclem tot!, un punt informatiu itinerant d'àmbit ambiental per sensibilitzar la ciutadania sobre la necessitat de millorar la qualitat de la recollida selectiva dels residus municipals.

Article
Reconeixement a títol pòstum

Enguany el Congrés Acusticat va donar un segon premi #ACUSTICAT2024 a títol pòstum a Francesc Xavier Magrans, un dels referents de l'acústica al nostre país.

Article

Els veïns i veïnes de Parets del Vallès ja poden demanar el servei de recollida de mobles a domicili a través de l’App Parets.

Butlletí