Barcelona busca projectes innovadors contra la sequera

03/05/2024 - 11:15

La cinquena convocatòria de “La ciutat proactiva”, el repte per a l’ecosistema innovador de la ciutat, se centra en la sequera i l’escassetat d’aigua, i com les ciutats poden tenir un paper central en la millora de la qualitat de vida de les persones. 

La convocatòria l’ha treballat la Fundació BIT Habitat, l’agència municipal d’innovació urbana, conjuntament amb l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua i l’Oficina Municipal de Canvi Climàtic i Sostenibilitat.

Aquesta edició està dotada amb 400.000 euros, que es destinaran a finançar fins a un màxim del 80% dels projectes escollits que tinguin un pressupost d’entre 30.000 i 100.000 euros. L’objectiu del repte és millorar la relació de la ciutat i de la ciutadania amb l’aigua, en un context d’emergència climàtica i, en particular, d’emergència per sequera.

Les propostes que optin als ajuts s’han d’emmarcar en algun dels tres àmbits següents:

  • La gestió de l’aigua a l’espai públic, col·lectiu i comunitari, amb solucions capaces d’optimitzar-ne l’aprofitament en el curt i llarg termini: drenatge i depuració, renaturalització, gestió i ús de l’aigua en equipaments, sistemes de neteja o reg, fonts ornamentals o potables, etcètera.
  • La infraestructura i els sistemes d’aigua als edificis, amb solucions que aportin millores substancials en la gestió de l’aigua al parc d’habitatges i altres edificis ja construïts per tal de contribuir a l’estalvi integral d’aigua potable.
  • La corresponsabilització i sensibilització envers l’aigua, amb solucions o accions innovadores que impliquin diferents agents i sectors econòmics, o generin un canvi sistèmic en l’ús de l’aigua en àmbits específics, com el turístic, l’esportiu o el comercial.

Les solucions que es presentin han de ser escalables i replicables, per tal de preveure’n la implantació en un context global de ciutat. Des de la primera edició, el 2020, les solucions escollides s’estan provant a l’entorn real urbà de Barcelona.

Les propostes s’han de presentar a través de l’Oficina Virtual de Tràmits. Hi ha temps fins al 20 de maig. A l’estiu es triaran els projectes.

 


 

Categories: 
Municipis: 
BarcelonèsBarcelona
Etiquetes: 

Relacionats

Notícia

Barcelona ha iniciat els tràmits per elaborar i aprovar una nova ordenança per a l’aprofitament d’aigües grises en edificis de nova construcció i grans rehabilitacions.

Article

Parcs i Jardins de l'Ajuntament de Barcelona ha publicat una guia de recomanacions per millorar la gestió de l'aigua en horts, escocells i jardins tant públics com particulars, en l'actual context de sequera.

Butlletí